četvrtak, 16. siječnja 2014.

čitam: Kad je bog bio zec

Kad je bog bio zec je roman Sarah Winman iz 2011. godine. Uzela sam ju na blef, svidio mi se naslov. Na poleđini je pisalo -

OVO JE PRIČA O BRATU I SESTRI.

Ovo je knjiga o djetinjstvu i odrastanju, prijateljstvima i obiteljima, pobjedama i tragedijama te svemu što se događa u međuvremenu.

No više od svega, ovo je knjiga o ljubavi u svim njezinim oblicima.


Svi koji me čitaju duže od zadnjeg posta znaju koliko sam emo i koliko sam se lako primila na ovaj mamac :)

Roman govori o odrastanju djevojčice Elly i njezina brata Joea u periodu od 30-ak godina, svim usponima i padovima, ljudima koje su voljeli, onima koje nisu, te trećima - koji su prešli put između. Dojma sam da takvi uvijek ostave najveći trag.

Paleta sporednih likova je toliko dobro, pametno i crnohumorno razrađena da oni to govoto i nisu, a svaki do zadnjeg vam se uvuče pod kožu - do onog najgoreg. 

Posebno sam se zaljubila u sam stil pisanja - razveden i nedorečen. Mnogi su romanu upravo to zamjerili, ali meni je odgovaralo neke stvari ostaviti neizgovorenima - malo što je u životu toliko eksplicitno kao dumbed down filmići i knjige i uživala sam u tome što se za time i autorica vodila.


Vrijeme za priznanja. Imam brata, nešto sitno mlađeg, s kojim oduvijek imam zbilja dobar odnos. Kao klinci smo se skupa igrali u vrtu, pa za kompom, bacali vodene balone s vrha zgrade i snimali "radioemisije" (ne pitajte :D), izranjali školjke, maratonizirali serije i filmove, jedno drugome procjenjivali i preporučivali odjeću i na kraju stajali jedno iza drugoga u ozbiljnijim situacijama i bili si podrška. 

Nismo prošli čak ni teen fazu hejta - mi smo išli u kino :D

K. je osoba (mojih godina) koja me najduže zna - koja zna što sam bila prije i što sam sada, koliko se to je ili nije promijenilo i zašto. Ne mogu reći da me zna najbolje, ali sigurno zna detalje koje ne zna nitko drugi. 

Poveznica mi je s nekim... neću reći ni ljepšim, ni lakšim, već čisto... drugim razdobljem. Pričama i životom - koje drugima rijetko pokazujem.

Ovo je nešto zbog čega sam se s romanom dodatno poistovjetila, nešto zbog čega sam ga na trenutke čitala s knedlom u grlu. Zbog čega sam na određene citate savijala uši knjige, da ih mogu poslikati i negdje sačuvati. Za slučaj da se za 10 godina, onako tipično 'rvacki, pokoljemo oko neke bezvrijedne imovine ;)


Čitajte, javite :) Ili već jeste?

4 komentara:

  1. Mi smo jos uvek u teen fazi hejta a javlja mi se da cemo se uskoro klati zbog imovine :)))
    Jos necijuu preporuku sam cula tako da ovo ide na spisak za sajam

    OdgovoriIzbriši
  2. Čitat ću.. već je na popisu :D
    I ja sam sa svojim bratom super, mi smo se hejtali dok se sestra nije rodila. Sad smo banda koja se urotila protiv ostatka :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Na popisu mi je i baš joj se veselim sad kad si je nahvalila :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Ne citam, nisam cula do sad, a trenutno imam presnijih stvari na repertoaru, al cu zapamtit negdje za buducnost ako je uspijem pronac iako mi se cini da nije bas moj tip knjige :/

    OdgovoriIzbriši