srijeda, 14. ožujka 2012.

Oda susjedima.


Nije da ja njih mrzim. Stvarno. Čak me i zabavljaju. 

Živim u zgradi i moj prozor gleda na drugu zgradu. Kako neočekivano. I u toj drugoj zgradi žive ljudi. Koji nisu navikli imati susjede koji vide što rade jer je moja zgrada nova, a prije je na njenom mjestu bio niz kuća. Pa se i dalje ponašaju kao da su sami.

Ima taj jedan lik koji na balkonu suši uniforme, let's call him G.I. Joe. G.I. Joe kao svaki pravo hrvatski muškarac ne boji se hladnoće, pa svako jutro u potkošulji izlazi na balkon, vrlo predano i intenzivno radi odabrane vježbice i oblači se. G.I. Joe spada u sferu zabavnih.


Zatim ima taj jedan, J. bi ga nazvala, likić. Likić je zbildani i skvacrani hill billy koji cajke navije toliko jako da ih čujem na 100 metara zračne udaljenosti, izađe u veljači van bez majice (dobro, to je bila on topla faza, I give him that) i šejka. Diže ruke u zrak. Zove si frenda kojem je na 100 metara zračne udaljenosti očito neugodno. Što mene zabavlja pa izlazim na balkon i mašem im. Frend bježi, likić još žešće šejka, čak se i okreće da dobijem bolji uvid u vještinu. Ja sam oduševljena!


Onda tu su biseri koji nikad ne dižu svoju metalnu roletu, već ju uvijek imaju na kip. Što mene ne uzrujava većinu godine, tamo negdje do lipnja. Jer je nagib baš savršeno postavljen da sunce blješti drito meni u sobu i baš tamo gdje mi je stolica <3 Mislim da ću otić nakeljit poruku na vrata zgrade ovog ljeta.

Vrh te zgrade je ipak Right Said Fred, lik od kojih 60-ak godina ako je suditi po proćelavoj sijedoj glavi koji čim malo zatopli potpuno gol izlazi na balkon. Na početku je nosio gaće. Zatim samo čarapu na strateškom mjestu. Dok nije sve skinuo. Ne bih imala ništa protiv jer je dovoljno daleko da samo vidim da je gol, a ne i detalje, da se od šoka nisam saplela o stolicu i porušila sve što je bilo na stolu uključujući laptop i čašu vode. Po laptopu.

Sad kad ga vidim samo salutiram na daljinu. Koji car.


Pitate se što me potaknulo na pisanje ovog posta? Moji susjedi od gore. Vrlo simpatični ljud. Vrlo. S troje male djece. Oduvijek sam govorila da je karma prokleta kuja jer sam ja bila ta mala užasna susjeda od gore. Now I can have it. Klinci trče, skaču, bacaju se, kidaju dijelove poda (or so it seems) na dnevnoj bazi. I to više ne uzrujava (što se nebi moglo reći za moju mamu koja prvo nariče, a onda omata partviš u krpu i lupa po plafonu <3). Uzruja me kad krene neka iznenadna buka, tipa kričanje kao da netko nekoga kolje, bacanje očito teškog metalnog predmeta po stanu, čak me tiho ljutito pričanje uzrujava više od svega.

Samo sam jednom otišla pitati ih da se malo smire. Imala sam važan ispit, a klinci su još od 7 trčali i divljački vrištali. Tad sam se malo sažalila jer me mama pogledala tako očajnim pogledom da sam skužila da je njoj ipak gore nego meni, pa sam otišla u NSK.

Isto tako, imamo susjede koji konstantno buše. Konstano. U 3 godine koliko smo ovdje, STALNO netko nešto buši. Jednom je netko bušio očito blizu nama, a ja sam imala VRLO loš dan. Pa sam bila all like -


"Loud Noises" zamijeni psovkom po izboru. Nezgodno je bilo što sam se zaderala baš u trenu kad je bušenje utihnulo, pa sam nakon par sekundi awkward tišine dobila jedno "Jebi ti sebi mater" natrag :D

Najlegendarnija susjeda koja je utrla put mom odnosu sa svim susjedima poslije ipak je baba Ljuba. Baba Ljuba bila je susjeda s prvog kata, čiji je stan gledao na prostor za igru. Živjela sam u Osijeku i intenzivno se družila s M. i njenom muškom bandom. Bili smo užasni. Baba Ljuba je to znala i nije tolerirala, pa je uvijek škicala iza zavjese i s vremenom razvila tako dobru strategiju da bi nas gotovo uvijek uspjela zaliti vodom, pogoditi opuškom, čarapom napunjenom nekim smećem (o da!) ili bar tako sočno opsovati da bi se najmlađi od nas uvijek rasplakao :)


Nedavno mi je M. rekla da je Ljuba alive and kicking što znači da sad ima valjda 80 godina. Nadam se da nije izgubila žar <3

Broj komentara: 40:

  1. ovo mi je postao jedan od najdražih blogova, iako nije baš da ih puno pratim. ali teme su ti tako tople, tako ljudske, inspirativne.. baš mi te užitak svakodnevno čitati. samo nastavi :)
    sara

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :) Sva se raspekmezim kad ovako nešto pročitam :))

      Izbriši
  2. jao, u tvoju galeriju likova bi se savršeno uklopila naša susjeda zdravka. koji lik!!! svojedobno je bila pravi komad, no godine, alkohol i promiskuitetni život učinili su svoje. s tim da bakutaner i sada u svojoj šesdesetikojoj po izgledu pije mnoge četrdesetogodišnjakinje. no point je u ovome: i ona ima svoje rituale. primjerice, sunča se polugola. ali odjeću ima samo oko struka. ima neku dugu suknju koju fura kao haljinu, pa tijekom sunčanja spusti gornji dio, a zadigne donji. donje rublje ne nosi. a živi točno u sredini zgrade. svi ju vidimo. nažalost. njoj to ne smeta. uvijek nam vedro maše. a zbog životopisnih priča iz osobnog života koje nam je 1995. pričala u podrumu, majke su mislile da je za djecu bolje biti izvan podruma, bez obzira na avione i granate... eh, susjedi...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Autor je uklonio komentar.

      Izbriši
    2. Srećom pa mi na mejl stignu komentari, popišala sam se na ovaj pobrisani :D Što jest, jest, žena ima pravo :D

      Izbriši
  3. i ja sam nedavno dobila susjede s djecom u stanu iznad, mali uragani, cijeli plafon mi se trese od njih i ne ne mogu rec da se slazemo. a srecom ovako zivopisnih susjeda za gledanje nemam :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A tebe samo muka bez zabave zapala :) Ja ovima oprostim baš zbog ovih genijalaca :D

      Izbriši
  4. hihihi :)
    ja imam: DIY susjeda koji isto stalno nes busi i lupa, vrlo plodne susjede sa svih strana naseg stana (mislim da im nasa blizina pomaze, jer otkako smo mi doselili su dvoje djece dobili i cak oni koji su navodno bili neplodni :)), jednu susjedu koja je uuuuuvijek na balkonu i skica tko kaj radi (cak i u 2,3 ujutro!).. e a jedan susjed je imao curu s kojom se stalno ocajno svadao i jednom mu je izbacila sve stvari kroz prozor, haha :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O imam i ja jedne plodne, soba im je drito uz moju. Te sam ipak odlučila prešutjet, nisu mi baš uvijek zabavni :D

      Izbriši
  5. Komsiluk - ta neiscrpna inspiracija :) I ja sam imala jednog Freda..Jos kad je skontao da je u nasem stanu zenski kokosinjac..sreca njegova nevidjena :)
    Imala sam i komsiju metro-hipstera. taj je pacenik slusao madonu 24/7/364..a ja odvalim Ramstajne pa izadjem iz kuce..posle se primiri 2-3 dana pa ispocetka.
    sad sam pocascena pomeracima namestaja..nebitno da li je 5 ujutru ili 10 uvece..Stalno nesto skripi i cvili..uzas..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. jesi sigurna da pomjeraju namjestaj namjerno? ja bi prije rekla da je do Njutna. Znas ono sila otpora :D ^.^

      Izbriši
    2. To bi bil varijanta o kojoj ne zelim da razmisljam..iznad nas je staracki dom %)

      Izbriši
    3. Taman u najboljim godinama! Što sam ja čula u jednom posjetu staračkom neću pričat :D

      Izbriši
  6. Moj najveći problem je šesnaestogodišnji dječak koji je toliko stidljiv da ne želi da se pozdravi sa mnom. Zapravo, ja uvijek čekam da on prvi kaže ćao, ali neće. Neki dan sam ja prozborila, i odgovorio mi je!!! Ali maloprije prođe, i opet niko od nas ništa. A simpatičan mi mali plaho :D. Da imam 15 godina, bila bih zaljubljena u njega :D.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Haha joj totalno te kužim :D Svoje teen godine potrošila sam na paćenje za dobricama na daljinu :D

      Izbriši
  7. Hhahahah, o maj dir gad kako se ismija. I feel your pain, nekad sam stanovala u zgradi i tako mi je drago što smo sad u kući, joj rahatluka. Mislim da je nama bilo najgore renoviranje stanova, čim se temperatura digne na 1+ krene bušenje, ili narodnjaci, o dir gad narodnjaci, protiv njih se možeš boriti samo mrtvim metalom, ništa drugo. Hang in there.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem im plejlistu sad za proljeće, ove godine sam pametnija :D

      Izbriši
  8. Joj kako sam ja sretna sa svojim susjedima :) Ima nas samo 4 stana i mi smo na vrhu ^_^ Susjed ispod se nikad ne buni kad skačemo (npr s Jillian) samo mi se čini da je jednom lupao kad sam mlatila meso u kuhinji :D Ali sam sada našla metodu kako to raditi da bude tiše pa je ono - čist račun, duga ljubav :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidiš i ja tu i tamo skačem na Đilijanku, možda je i to karma :D

      Izbriši
  9. ja imam samo komsiju ispod, koji nikada nije bio tu, a dok sam bila mladja svaki dan je udarao metlom u plafon :D
    imam i mladog komsiju iznad kojeg vise vidjam van zgrade nego u njoj, kunem se, svaki put kad izadjem vidim ga u gradu :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da se zapitaš :D Dobro, možda to samo moje friki iskustvo sa susjedima progovara iz mene :D

      Izbriši
  10. Goli deduka je fenomen poznat u mnogim različitim zgradama i među komšijama. Vjerovatno svako ima jednog svog. :D
    Moji prozori dijelom isto gledaju u drugu zgradu, ali komšije su mi jako mirni i nema ovakvih ispada. Imala sam onog jednog muzičara podstanara odmah stan do, ali izgleda otišao. Gotovo mi fali. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj ja sam u staroj zgradi imala jednog što je svako jutro svirao saksofon, to se zvalo buđenje <3 Al dobro, bušilica je efikasnija :))

      Izbriši
  11. Sad vidim da sam sretna što živim u kući :D

    OdgovoriIzbriši
  12. što se tiče bušenja, imam susjeda koji buši svaki dan već 10 godina od kad smo susjedi. nemam pojma šta, jer ima stan veličine mojeg, pa da svaki dan buši nešto, za 10 godina više ne bi imao ni zidova. jedna od velikih životnih misterija, i guess.
    ispod mene je jedno vrijeme bila neka seljačina od čovjeka, koja je jedne noći glumila dj-a, pozvala 50 ljudi u stan, spojila 9875612 zvučnika na 6585115 pojačala i pjevala neke narodnjake (zajedno s ovom pozvanom bagrom). naravno, balkon i prozori otvoreni da mu valjda zidovi stana ne popuste od buke. kad sam se nakon više od 6 sati konstantne buke požalila na to da mi podovi u stanu vibriraju i da mi se krevet miče po sobi, i svaka čast što se njemu dijete rodilo, ali neki sutra rade, rekao mi je da prestaju. i ja se vratim u stan, kad čujem: "pjesma samo za mladu susjedu uz poruku: puši kurac". da sam tada imala bombu ili nešto...

    OdgovoriIzbriši
  13. hahah super su ti likovi, trebalo bi film snimiti po toj zgradi :) ja sam isto imala situaciju sa bušenjem kad su mi susjedi sa istog kata godinu dana sređivali stan, imala sam osjećaj ko da bi lupaju po glavi svaki dan...sad kad sam se vratila doma natrag u kuću, situacija je mirnija, ali i ovdje imam likova o kojima bi se dalo napričati svega. ah, to divno susjedstvo :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je, ko zna što oni misle o "onoj maloj prek puta koja se zna zaboravit pa čagat uz prozor" :D

      Izbriši
  14. Ma tebi je baš zabavno, kod mene u mahali se ništa ne dešava. da mi se bar neko go skine pa da kažem da ima makar neke zabave :P
    Kod mene samo gledaju kad dolaziš kad odlaziš, kakav dolaziš i kakav odlaziš..i eventualno da ideš sama a vraćaš se s nekim drugim ili obratno! I to se sve viri iza roletni. kao ništa se ne zna a bgm sve se zna. nekad mislim da cijeli moj košiluk zna više o meni i mom životu nego ja sama o sebi!

    http://ladybug4sunflower.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A dobro to ti je klasika :) Al skroz dok ti broj gaća, ko ja ovima, ne znaju na konju si :D

      Izbriši
  15. hahaha, kako si me nasmijala... ma hajde, bar ti je uvijek veselo...

    Kod mene u zgradi ima jedan ludi deda komunjara i on svako malo izađe u haustor i *ebe sve po spisku Aliji Izetbegoviću. Na početku je bilo simpatično i smiješno, ali zna nekad u 10 naveče. Tako to on kad hoće promjena vremena, kažu. :D Imam i komšinicu koja svako drugi dan tuca šnicle. Šta bi drugo onako lupalo.

    A fino bi bilo imati nekog veselog, da pleše prekoputa. Što da ne. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ahaha evo takvoga nemam :) Al ko zna, ima vremena, ostarit će ovi moji :))

      Izbriši
  16. Joj, susjedi. :D Dečko i ja smo odselili iz zadnjeg stana jer je iznad nas živjela blago rečeno poremećena žena u godinama koja je na svaki zvuk iz našeg stana imala poriv lupati nam na vrata da se stišamo. Nakon što nam je jedne subote popodne pozvala policiju jer smo "preglasno" spremali stan (ja sam kuhala, a dečko je čistio kupaonicu), odlučili smo da je vrijeme za pokret. :D

    OdgovoriIzbriši
  17. ovi tvoji postovi, novi (jer su češći) su tolika milina za čitati da nemaš pojma (il ćeš sad imat). ja se uvijek razveselim i nasmijem. baš mi je nekak odmah dobar dan. ja baš i nisam neki susjed, jer vičem, povlačim stolce, bez podizanja, a i dijete ne uspijem od prve zaustaviti kad počne skakati, da ne dođe ova teta koja živi ispod nas po nju :)
    inaće mi je najiritantnije bušenje iza 8 navečer i kasnije što se redovito događa jer gospoda valjda kad dođu s posla i odmore se, onda gledaju po zidovima i razmišljaju di bi mogli kaj obesiti na zid. imamo još i pojanisticu te brata joj koji ne zna svirati (milina za slušati) :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. awww fala ti :* Pogotovo kad to ti kažeš, a dugo se već čitamo :)

      E i karma će te sjebat. Aj šud nou :D

      Izbriši
  18. e baš sam se lijepo nasmijala.. :) Ti što buše očito nekako žive i iznad mene.. čudo jedno kako im nikad dosta rupa po zidovima.. Imam i jedne koji imaju "love" akciju svako veče oko 9, koja popriličnooo dugo traje i praćena je glasnim ženskim urlikanjem.. katastrofa.. samo kupiti kuću na kraju neke šume i uživati.. nema druge.. :)
    http://ozbiljnoneozbiljanblog.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši